Hoe werkt led eigenlijk en hoe wordt het gemaakt.
In tegenstelling tot uw halogeen verlichting of gloeilampen wordt led niet warm en daarom is het ook gelijk veel zuiniger. Maar hoe werk led nu eigenlijk. Daar gaan we hieronder verder op in. Om te beginnen is het goed om te weten dat led bestaat uit een chip en uit een driver die de chip aanstuurt maar hoe werkt dat nu eigenlijk.
Led is eigenlijk een afkorting uit het Engels en wel Led Emitting Diode deze afkorting is lastig te vertalen maar betekend eigenlijk in het vrij Nederlands zoiets van licht afgevende diode, waarmee eigenlijk wel duidelijk is dat led een diode is met een lichtopbrengst. De diode beschikt over een stukje halfgeleider techniek waar stoom door gaat.
Zuinig in het verbruik van stroom
Led is een flink stuk zuiniger dan het gebruik van een gloeilamp, spaarlamp of halogeen spot. Ook wordt de licht opbrengst van led niet uitgedrukt in watts maar in lumen. Hoe meer lumen hoe steker en meer de lichtopbrengst is. Om een vergelijk te maken: een led met het verbruik van 3 watt staat ongeveer gelijk aan het verbruik van een 50 watt gloeilamp of halogeen spot. Op deze manier is het ook makkelijk om uit te rekenen hoeveel stroom u bespaard door uw huidige verlichting te vervangen voor led verlichting in welke vorm dan ook.
Voordelen van led
Led verlichting in welke vorm dan ook heeft vele voordelen. Zo is led veel zuiniger maar ook vele malen duurzamer. Om een vergelijk te maken: een led lamp gaat zo ongeveer 50.000 uur mee terwijl een halogeen spot maar 3000 uur mee gaat. Ook kunt een een led lamp zo vaak aan en uit zetten als u wilt, dit heeft in het geheel geen invloed op de led inbouwspots. Verder is led traploos dimbaar wat wil zeggen dat het zeer fijn dimbaar is zonder dat de lamp gaan knipperen of de levensduur van de inbouwspots hieronder lijdt.